« Hoeveel nachtjes nog? pro | Loom voor kinderen – juf Jannie leer het me »

Aanvankelijk Lezen

aanvankelijklezenPrijs: € 3,99
Beschikbaar: iPad
Leeftijd: 5+

Lezers waardering:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (6 stemmen)

Loading...

Download:

Aanvankelijk lezen is een app voor jonge kinderen die geïnteresseerd zijn in het leren kennen van letters.

Aanvankelijk lezen is ontworpen volgens de drietrapsopbouw.

Introductie per niveau:
Alle woorden en de letters van het niveau worden geïntroduceerd : het kind ziet het plaatje, hoort het woord en daarna de losse letters (auditieve en visuele analyse en synthese – worden voorgedaan). Een kind kan er ook voor kiezen om deze fase over te slaan en zich deze vaardigheid op een actievere manier eigen te maken in het 2e deel…

Geleide herkenning:
In dit 2e deel zien de kinderen een toetsenbord op alfabet, 1 woord en vier plaatjes. Het doel is om het juiste plaatje bij het woord te kiezen. Via het alfabetische toetsenbord kan het kind de letters die het (nog) niet in het geheugen heeft nogmaals en zo vaak het wil beluisteren. Het kind kan hiermee oefenen totdat het dit niveau voldoende beheerst.(maximaal 1 fout gekozen plaatje per reeks).

Actieve toepassing:
In het derde niveau gaat het kind actiever met de nieuwe kennis aan de slag, en “schrijft” via het toetsenbord zelf de goede woorden onder het grote plaatje.

Zodra het kind deze woorden en letters voldoende kent ontsluit zich een nieuw niveau en krijgt het kind als “beloning” nieuwe letters.

Deze drietrapsopbouw (introductie – (geleide) herkenning – actieve toepassing) is een beproefde aanpak om kinderen op een goede manier te laten leren. De eerste 3 niveaus leren de kinderen uitsluitend 3 letterwoorden (km/mkm). In hogere niveaus zijn nog altijd de (m)km-woorden in de meerderheid maar treft het kind ook af en toe een lastiger woord (bijv vork (mkmm). Door de opbouw van deze app blijkt dit echter geen enkel probleem maar juist een positieve prikkelende impuls te zijn voor de meeste kinderen.

Kenmerken:
• Zeer kindvriendelijke app
• Intuïtieve navigatie
• Motiverend om door te spelen
• Aanmoediging door stem leeftijdgenoot
• Beloning voor het goed afronden van het niveau: nieuwe letters (ontsluiting van volgende niveau)
• Geen storende advertenties
• Ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten van groep 1 en 2 Montessori Wageningen

Afbeeldingen:
aanvankelijklezen1 aanvankelijklezen4 aanvankelijklezen3 aanvankelijklezen2 aanvankelijklezen5